luni, 12 octombrie 2009

Zoom pe Hiperpigmentari si Melanex Trio


Eficacitatea unui nou trio depigmentant, Melanex® Trio in melasma: rezultate clinice si biometrologice, calitatea vietii, analiza imaginilor

Melasma este o boala pigmentara frecventa caracterizata prin pete hiperpigmentare in zona fetei. Afecteaza mai ales femeile cu fototip inchis. Distributia petelor hiperpigmentate este limitata pe diferite zone ale fetei (centrofacial, malar sau mandibular). Melasma apare din cauza a mai multor factori si este legata de interactiunea intre razele soarelui si hormonii feminini (sarcina, pastile). Pigmentul melanic poate fi epidermic, dermic sau mixt.
Tratamentele asociaza protectia solara, medicamentatia topica (tretinoizi, hydroquinone sau acid azelaic), ingrediente active cosmetice (acid kojic, vitamina C, etc.) si peeling superficial.
In timpul ultimilor ani, numeroase descoperiri au permis intelegerea mai buna a evenimentelor celulare ce controleaza melanogeneza. S-a aratat ca reglarea pozitiva a pigmentarii este influentata de trei cai de semnalizare intracelulara majore constituite de catre AMPc bazat pe protein kinaza A (PKA), protein kinaza C (PKC) si monoxidul de azot (NO).
Activarea PKC este o etapa intercelulara initiala si predominanta a melanogenezei. Stimulata direct de catre radiatiile UV, PKC stimuleaza proliferarea melanocitelor, dendricitatea lor (transportul melaninei catre keratinocite) si melanogeneza (stimularea tirozinazei).
Din partea sa, PKA este activat via alpha-MSH si stimuleaza la randul ei tirozinaza.
Pentru a da un raspuns specific problemelor hiperpigmentarii, noi am descoperit si brevetat o noua formula depigmentanta ce contine:
- un nou inhibitor de PKC care este rezultatul colaborarii intre cercetarile Laboratoarelor Expanscience si o echipa CNRS de la Poitiers (ESIP – UMR 6503) specializata in cataliza chimica: cicloceramidele (undecyl-dimethyl-oxazoline) care apartin familiei 2-oxazoline;
- antiradicali liberi, inhibitori de NO, sub forma de cocktail de vitamine (C + E).
Scopul acestui studiu clinic a fost sa verifice eficacitatea ca agent depigmentant a acestei formule cosmetice prin utilizarea ca model de hiperpigmentare a melasmei fetei la femei cu fototipul cuprins intre IV si VI.

Materiale si metode
Acest studiu deschis monocentric a fost efectuat la Centrul Laser Dermatologic (CLD) din Marsilia, pe o perioada de 120 de zile, sau 4 luni, cu trei puncte de evaluare (Z0 = T0, Z60 = T1 si Z120 = T2). In acest studiu au fost incluse 20 de femei voluntari, cu varsta peste 18 ani, cu fototip IV – VI, care au melasma epidermica faciala (lampa lui Wood), stabila in ultimele 6 luni si prezenta de mai putin de 10 ani.
Criterii pentru neincludere:
- sarcina sau alaptare
- tratamente depigmentante recente (cosmetice si peeling < area =" A)," darkness =" D)" homogeneity =" H)," p =" 0.0066" p =" 0.0382">60%) si stralucirii (>80%) tenului la fiecare observatie.
Testul colorimetric de referinta (9) este constituit din explorarea de catre Mexametru a lungimilor de unda de absorbtie specifice celor 2 cromosfere principale, melanina si hemoglobina. Indicele melanic este direct legat de melanizarea epidermica. In acest studiu sunt confirmate datele clinice si precizat faptul ca actiunea produsului Melanex® Trio este rapida. S-a observat o scadere semnificativa si maximala a indicelui melanic dupa 2 luni (p < 0.01) si continuarea actiunii pana la 4 luni (p < 0.05).
Calitatea vietii se defineste ca o stare de bine generala: fizica, mentala si sociala, si nu numai ca absenta bolilor sau infirmitatilor. Acest concept pune pacientul pe primul plan. Calitatea vietii este masurata cu ajutorul chestionarelor specifice, care includ un numar precis de intrebari, concepute de catre un comitet de experti, valabile oriunde in lume si permitand evaluarea diferitelor domenii ale vietii pacientului (profesional, social, afectiv,…) si a familiei sale. Raspunsul la fiecare intrebare este cantitativ.
Referitor la melasma, chestionarul specific este Melasqol. El abordeaza sentimentele pacientului vis-à-vis de dermatoza lui, de viata lui sociala si dorinta de a disimula aceste pete. Intr-adevar, melasma este o dermatoza foarte vizibila, care afecteaza femeile tinere, si care prin natura ei tinde sa persiste si altereaza considerabil calitatea vietii lor. Comparand rezultatele acestui studiu cu unul similar pe lentigo, am putut arata ca este mai afectata calitatea vietii in cazul melasmei decat in cazul lentigo (scor initial global de 509 fata de 156). Aceasta deseori duce la un sentiment de suparare, frustrare si nevoia de a camufla petele. In paralel cu imbunatatirea clinica, produsul Melanex® Trio testat a imbunatatit considerabil si calitatea vietii pacientilor din a doua luna, pentru toate criteriile studiate.
Fotografiile UV utilizeaza principiul ca melanina absoarbe o cantitate mai mare de UV decat lumina vizibila. Aceasta accentueaza contrastul intre pete si pielea normala din jur. Cele doua metode de evaluare sunt contorizarea numarului de pixeli conform cu anumite praguri ale intensitatii si calcularea suprafetelor cu petele cele mai intunecate. Folosind aceste doua metode, produsul Melanex® Trio testat a aratat o luminare semnificativa a melasmei din a doua luna.
Controlul tolerantei cremei depigmentante nu a indicat nici un efect nedorit.

Concluzii
Crema depigmentanta Melanex® Trio este eficienta si bine tolerata pe pielea de fototip IV – VI cu melasma. Ea permite luminarea obiectiva a melasmei la toti subiectii inclusi si are un impact pozitiv asupra calitatii vietii femeilor afectate de aceste pete inestetice de pe fata.

Cuvinte-cheie: Depigmentant, Melasma

Rezumat
Melasma este o hiperpigmentare capatata care afecteaza predominant fata femeilor. Ea este deseori dificil de tratat. Obiectivul acestui studiu a fost sa evalueze eficacitatea si toleranta unei noi creme depigmentante Melanex® Trio al carei mod de actiune este original (inhibarea melanogenezei via inhibarea protein kinazelor C si A) la persoanele cu fototip IV – VI, ce prezinta melasma.
Metode: Pentru evaluarea eficacitatii acestei creme Melanex® Trio, 19 femei cu melasma bilaterala si simetrica au participat la un studiu cu o durata de 4 luni. Pacientii au aplicat acest produs de 2 ori pe zi pe fata in asociere cu o crema cu factor de protectie UVA indice 60 in fiecare dimineata. Pigmentarea a fost obiectiv masurata cu urmatoarele elemente: Mexametru (indicele melanic), scorul clinic (MASI), fotografii digitalizate. Impactul asupra calitatii vietii a fost evaluat cu ajutorul chestionarului Melasqol. Fisele de auto-evaluare au fost completate la Z0, Z60 si Z120.

Rezultate: Diminuarea medie a pigmentarii a fost statistic semnificativa pe scorul MASI la Z60 (-35,1%) si la Z120 (-51,3%). De asemenea, indicele melanic obtinut de catre Mexametru s-a diminuat semnificativ la Z60 (p = 0.066) si Z120 (p = 0.0382). Aceste rezultate au fost confirmate si de catre voluntari: s-a constatat o ameliorare statistica a intensitatii melasmei (+60 la 80%) din Z60 si a suprafetei si a numarului de pete pigmentare (-20%) la Z120. Analiza digitala a fotografiilor a confirmat obiectiv ameliorarea statistica a intensitatii pigmentarii (numarul de pixeli) si a intinderii sale (indicele de suprafata) la Z120. Produsul are un impact pozitiv asupra calitatii vietii cu o ameliorare de 14.6% la Z60 si 16.7% la Z120. Ameliorarea statistica a fost atinsa la Z60 si continuata pana la Z120 pentru suparare, frustrare, jena din cauza aspectului melasmei si de asemenea nevoia de a se ascunde sub machiaj.
Concluzii: Melanex® Trio are o eficacitate totala si semnificativa asupra melasmei pentru tipurile de piele mai inchise la culoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu