miercuri, 4 noiembrie 2009

Rolul tatalui in timpul nasterii

Dupa ce a fost indepartat in mod sistematic, in zilele noastre tatal este adesea poftit sa fie prezent la nastere.

Abia de vreo 20 de ani prezenta tatalui la nastere a fost privita ca fiind mai degraba benefica, decat periculoasa.

S-a observat ca prezenta tatalui in timpul nasterii determina reducerea dozei de analgezice si le ajuta pe femei sa aiba o mai buna experienta a nasterii.

Majoritatea cuplurilor doresc sa impartaseasca aceasta experienta. Astazi, nu mai exista norme prestabilite, dar este important sa se discute dinainte, pentru ca ar fi extrem de neplacut sa existe disensiuni pe aceasta tema in ziua cea mare.

Anumiti tati se simt frustrati ca nu pot prelua in vreun fel durerile travaliului - la fel si anumite mame. Efectiv poate fi dificil pentru un barbat sa stie ca femeia pe care o iubeste sufera si ca el nu poate face nimic pentru ea, decat sa astepte efectul anesteziei epidurale.

Tatal, oarecum resemnat, trebuie sa se simta multumit fie si numai pentru ca este acolo si sa fie disponibil fara sa incerce sa "rezolve" situatia, fara sa-si ofere ajutorul sau sa se ingrijoreze la fiecare 5 minute.

Nasterea este o perioada foarte intensa din punct de vedere fizic si emotional. Fiecare cuvant auzit are o importanta exceptionala, subestimata de multi dintre cei care fac parte din echipa medicala.

Pentru tata, uneori cel mai bine este sa ramana tacut si sa evite sa faca glume doar pentru a scapa de tensiune sau pentru a ascunde ceea ce simte.

Chiar daca suntem in era fotografiilor, aparatele foto si camerele video este bine sa fie folosite dupa nastere.

Sunt momente in care amintirile personale sunt mai pretioase decat cele impartasite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu